Kompanija “GOSA”  osnovana je 1923. godine srpskim i francuskim kapitalom pod nazivom Jasenica AD, kao radionica za remont vagona i izradu celicnih konstrukcija. Pocetak proizvodnog programa sadasnje kompanije GOSA FOM A.D. nastaje 1930. godine osnivanjem radionice za izradu celicnih konstrukcija, dizalica, mostova i ostalih objekata.

Period od 1950. do 1960. karakterise proizvodnja celicnih konstrukcija razlicite namene, dizalica, rezervoara i opreme za elektrane.

Polovinom sedamdesetih proizvodni program ukljucuje  proizvodnju koksne i metalurske opreme a pocetkom osamdesetih pocinje proizvodnja rudarske opreme za podzemnu i nadzemnu eksploataciju i reduktora. Bile su to godine u kojima je postavljen temelj proizvodnog programa Gosa Fom i period osvajanja evropskog i svetskog trzista.

Uporedo sa osvajanjem novih proizvoda i trzista Gosa Fom je uspostavljala i znacajnu poslovno - tehnicku saradnju sa inopartnerima. Sa nemackim firmama Takraf i Eickhoff osvojena je proizvodnja kompletne rudarske opreme i reduktora svetskog kvaliteta a uspostavljena je i ostvarena znacajna saradnja sa poznatim evropskim i svetskim firmama u oblasti energetike, metalurgije i rudarstva.

Usmeravajuci investicije i kadrove u kontinuiran razvoj i osvajanje novih proizvoda, uz nemerljivu pomoc i podrsku poslovnih partnera, oblikovan je sadasnji proizvodni program kompanije koji obuhvata opremu za energetiku, koksnu i metalursku opremu i masine, rudarsku opremu, kranove, procesnu opremu, reduktore, celicne konstrukcije i mostove.

Gosa Fom danas - to je savremena, trzisno orjentisana i u svetu afirmisana kompanija koja zahvaljujuci sopstvenom inzenjeringu, projektantskim, tehnoloskim i proizvodnim znanjima i umecima ispunjava najstrozije svetske  kriterijume.

Politika otvorenosti  za sve oblike saradnje sa evropskim i svetskim firmama ukljucujuci i zajednicka ulaganja i u narednom periodu ostaje jedno od strateskih opredeljenja kompanije.